VLAANDEREN

IMG_4508

Antwerpen

Table d’ho – Gitschotellei 188  – 2140 Antwerpen – https://tabledho.squarespace.com/

Een van mijn favoriete lunchplekken in Antwerpen is Table d’ho. De Koreaanse keuken trekt me al erg lang enorm aan. Enkele jaren geleden volgde ik een workshop in het restaurant La Paix. Hoewel ik niet echt bekend was met deze keuken heeft de workshop een enorme indruk achter gelaten. Helaas vond ik in Antwerpen niet direct een Koreaans restaurant, tot ik geloof 2 jaar geleden. Table d’ho is vooral s’ middags open. Maar ook enkele avonden per maand kan je bij hen terecht voor de k-nights. Daar ben ik helaas nog niet geraakt, maar ’s middags is het bijna een wekelijkse afspraak geworden. Je hebt de keuze uit enkele voorgerechten waaronder Mandu, dit zijn zeer lekkere dumplings die even werden gebakken. Verder hebben ze een 7 tal verschillende hoofdgerechten, die altijd vergezeld worden van enkele Banchan. De Banchan bestaat meestal uit een bouillon, gepickelde groentjes, zeewier, kim chi en uiteraard rijst. het hoofdgerecht zelf is in mijn geval vaak Haemul sundubu jjigae een soort van surf en turf stoofpotje dat best wel pittig is. Ze hebben ook altijd een suggestie van de week, zo heb ik is koreaanse kippenvleugeltjes gegeten, of een soort van taco met buikspek. Zeer vers, lekker, genoeg en voor een heel redelijke prijs! zeker eens langsgaan, maar best wel reserveren, want er beginnen veel mensen hun weg naar table d’ ho te vinden.

IMG_4217.JPG

Antwerpen

Sail&anchor – Guldenvliesstraat 60, 2600 Antwerpen  – https://www.sailandanchor.be/

In het pand waar vroeger de “Veranda” was gevestigd is sinds enkele jaren een nieuw restaurant, sail&anchor. Aangezien ik al uit verschillende bronnen had vernomen dat het daar erg goed was, leek de actie van jong keukengeweld de ideale moment om hier te lunchen. We hadden met 2 gereserveerd, maar uiteindelijk waren we met 4, geen probleem, zo bleek. Mijn broer en ik drinken wel eens graag een negroni, dus waren wij erg blij deze op de kaart te zien staan. We hadden allemaal een zee van tijd, dus beslisten we om wat hapjes voor bij het aperitief te bestellen. Zo bestelden we onder andere de whitebait met een zwarte aioli, en lamsham. Beide hapjes konden enorm bekoren! De gefrituurde visjes hadden een zeer lekker korstje, maar ook de limoenzeste die erover was gesprenkeld gaf dit hapje een zekere diepgang. Ook de zwarte aioli was om duimen en vingers af te likken.  Ook de lamsham was van zeer goede kwaliteit.

Op de tafel lag een envelopje waarin het menu zat. IMG_4207

IMG_4249

De parfait van kippenlevertjes stak mij enorm mijn ogen uit. En wat een lekkere parfait was het! De brioche toast, maar ook de nootjes, kappers en rozijnen maakten dit gerechtje af. Less is more, of hoe eenvoud soms siert. Ook de wijnkeuze was hier perfect.

IMG_4211

Als hoofdgerecht kregen we een zeer lekker stukje gerookte zalm. Toen ik een bezoek bracht aan het toilet zag ik een Green Egg staan, dus ook naar dit gerecht zag ik uit. De boerenkool paste ook perfect bij de zalm, maar vooral de licht zure vinaigrette, gaf dit gerecht een heel mooie toets.

Als dessert nam ik de engelse kazen, met rozijnentoast en een glaasje vintage port. Ook hier weer zeer goede kwaliteit. De chef is duidelijk erg fier over zijn roots. Maar de aandacht ging ook een beetje naar de drankjes van mijn tafelgenoten.  Tranen met tuiten heb ik gelachen. Een beetje humor bij een meer dan geslaagde maaltijd, dat lijkt me de perfecte afsluiter.

IMG_4216

 

 

IMG_3876

ANTWERPEN

Camino – Muntstraat 4, 2000 Antwerpen – http://www.caminoantwerp.com/

Enkele jaren geleden , ik denk zelfs ongeveer 10 jaar geleden, wat gaat de tijd snel, werkte een vriendin van me in een heel klein zaakje op de vrijdagmarkt. Het was een leuk plekje, met een Aziatisch menu. Ik ging er graag lunchen, hoewel je eigenlijk zelden plaats had. Momenteel is het in de Muntstraat gevestigd. Eigenlijk een paar pleintjes verder en is het aanzienlijk groter geworden. In de zomer kan je er heel gezellig op het terras zitten, in de winter vind ik het iets minder gezellig aangezien het er redelijk donker is, en vaak nogal druk. Maar, het eten blijft zeer lekker! Ik heb uiteraard zo mijn voorkeuren : de banh mi met pork of de noodle salad, en kimchi en  de gerookte en pickelde shi take”on the side”. De bahn mi (vietnamees broodje) met buikspek, gepickelde groentjes, chili mayonaise en koriander is geweldig. Licht pikante saus, lekker gebakken buikspek en gipickelde wortel en daikon met frisse komkommer in een krokant broodje, kan me telkens weer bekoren. De kimchi ( gefermenteerde kool met chili) die ik bij men noodle salade voeg is huisgemaakt en ook erg lekker. De gerookte en pickelde shi take is een zeer lekker uitgebalanceerd hapje, hoewel niet voor iedereen denk ik. De rook smaak en de aciditeit past voor mij perfect samen. Kort samengevat tof lunchadresje!