DESSERT

IMG_3085

GEPOCHEERDE PEER IN SHERRY, CHOCOLADEMOUSSE MET CHILLI EN WENTELTEEFJE VAN PEPERKOEK ***

4 sneetjes peperkoek – 1 peer ( vers) – enkele blaadjes munt – 200 g chocolade donker – 8 eiwitten – 1dl room – chilli – 1 eitje losgeklopt

schil de peren, ontdoe van de pitjes en snij in 4. Zet op een zacht vuurtje met ongeveer de helft water, de helft sherry . laat zacht garen tot je ziet dat de peren gaar zijn. (kan je checken met een vork)
Klop de eiwitten stijf, smelt chocolade met de room au bain marie. voeg chili naar believen toe ( dat is voor iedereen anders). spatel de chocolade onder het opgeklopte eiwit. Het is belangrijk dat je niet roert, zo blijft het eiwit niet luchtig genoeg, aangezien je het kapot klopt. laat opstijven voor een uur of 3 in de ijskast.
Snij de helft van de peperkoek in de gewenste vorm, en dop in het ei, bak aan beide kanten in wat boter, de andere helft bak je in de oven krokant( 10 minuten op 100 °).
schik alles mooi op het bord, en werk af met enkele muntblaadjes, of wat roze peper , kapucijn,…

cheesecake

CHEESECAKE MET KORKANTE CHOCOLADEBODEM EN BLOEDAPPELSIEN **

150 g suiker waarvan 2 zakjes vanillesuiker – 150 g bloem – 75 g boter – 1 tablet donkere chocolade – 1 grote pot mascarpone – 1 dl rode bietensap – 150 g suiker – 3 dl room – 3 blaadjes gelatine – bloedappelsienen

je neemt een potje en doet de suiker, bloem boter en chocolade erin. Zet op een zacht vuurtje. blijf er in roeren tot je een crumble krijgt. Deze laat je even afkoelen en bedek dan de bodem van de taart. Duw alles goed aan, zodat je een mooie bodem krijgt. Zet in de ijskast terwijl je de cheese cake maakt. Giet de room en het bietensap bij de mascarpone en de suiker. Klop tot een mooie dikke room. Ondertussen laat je de gelatine blaadjes weken in ijskoud water, warm een beetje room op en doe de geweekte blaadjes hierbij, mix tot alles gesmolten is, en voeg dan aan de mascarpone room toe. haal de bodem uit de ijskast en voeg de cheese toe aan de cake. Laat ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast. dresseer met enkele schijfjes bloedappelsien.

Schermafbeelding 2012-09-30 om 13.46.29

IJS VAN WITTE CHOCOLADE MET EEN WENTELTEEFJE VAN PEPERKOEK EN KOFFIE **

2 eidooiers – 1 ei – 200 g witte chocolade – 500 cl room – 30 g kristalsuiker- peperkoek – frambozen – bosbessen – viooltjes – lavendel bloempjes – amandelschaafsel  125g

de chocolade smelten au bain marie, voeg er de room, suiker en eidooiers aan toe en roer alles tot een gladde massa. Doe de bereiding in de ijsmachine en laat draaien. kluts het ei en roer goed door. Snijd met een dresseer ring (kleinste model) rondjes uit de peperkoek, sop ze in het ei-koffiemengsel en bak ze in de pan (het lekkerst met echte boter). Schik de rondjes gebakken peperkoek, het ijs, de bosbessen en frambozen met de viooltjes op het bord. Oversprenkel bestrooien met bloempjes met een beetje lavendel en het amandelschaafsel..

appeltaart.jpg

APPELTAART MET RUM EN NOTEN

1 bladerdeeg – 4 appelen ( zoete) – 150 g amandelschilfers – granaatappel – rozijnen – een beetje rum – 2 theelepeltjes kaneel – 150 g suiker – walnoten

week de rozijnen in de rum. Je schilt de appelen en snijd ze flinterdun, ze gaan in de pan met boter, voeg daarna de suiker, de amandelen en de kaneel toe. Schik de appelen op de bodem van het bladerdeeg, en stapel, met hier en daar de gemarineerde rozijnen. Snij de zijkanten van het deeg dat over de rand komt eraf, rol op in een bol, en rol terug uit. Snij repels en vlecht ze over de appeltaart. Zet in de oven voor ongeveer 20 a 30 minuten ( 200 °) ik check het altijd…strooi daarna wat granaatappel en amandelschilfers erover.

IMG_4236

RABARBER MET EEN IJSJE VAN GEITEKAAS EN EEN WENTELTEEFJE VAN PEPERKOEK

1 bot rabarber –  1 doosje zachte geitenkaas – 350 g suiker – 1 ei – peperkoek ( een snede per persoon ) – 1 vanille stok – 2 dl room

Snij de rabarber in stukken van ongeveer 2 a 3 cm, en stoof in een beetje olie. Snij het vanillestokje overlangs door en voeg de inhoud toe aan de rabarber. Voeg een klein beetje water bij en gaar verder, wanneer de rabarber bijna gaar is voeg je 250 g suiker toe. Mix de zachte geitenkaas met de room en de suiker. Schep dit mengsel in de ijsmachine, en laat het draaien tot het ijs is. Klop de eitjes los en doop de peperkoek in het eitje. Bak in de pan in beetje boter, en draai iets sneller om dan met een verloren boterham, door de suiker in de peperkoek brand deze sneller aan. ( soms kruimel ik ook enkele oreos heel fijn, en strooi ook op het bord)