HAPJES

IMG_4195 (1).jpg

TERRINE VAN KONIJN EN DRAGON

1/2 selder – 1 konijn ( in stukken ) – peper – zout – 1 teentje look – 3 blaadjes gelatine – 1/2 fles witte wijn – 1 ui

Snipper de ui en selder fijn, en stoof aan in een pot. Voeg het konijn en de dragon toe en blus met de witte wijn. Laat op een laag vuurtje sudderen, tot het vlees van het bot valt( voeg eventueel wat bouillon toe als het kookvocht te snel slinkt. haal het vlees van het bod, en schik het in een terrine vorm.  Week de gelatineblaadjes in koud water voor ong 5 minuten, voeg ze dan bij het kookvocht ( dit mag niet meer koken.) Zorg dat de gelatine opgelost is en giet het kookvocht over het vlees. Laat het opstijven in de koelkast.

 

IMG_4461

HUISGEMAAKTE RICOTTA MET OVENTOMAATJES

1 l volle melk – 3 citroenen –  peper – zout – olijfolie – kerstomaatjes – 1el donkerbruine suiker – 

Kook de melk en voeg het sap van enkele citroenen toe, roer goed en zorg vooral dat het schift. kruid met peper, zout en een beetje olie. Mix de 2 goed dooreen en giet af in een neteldoek, of handdoek druk goed aan en laat even hangen, tot al het vocht eruit is, kruide eventueel nog wat bij.  Halveer ondertussen de kerstomaatjes en leg ze naast een op een ovenschotel. Besprenkel met 1 teentje geperste look, olijfolie, de bruine suiker, peper en grof zout. Zet in de oven op 100 ° voor ongeveer 40 min.  Ik serveer hier altijd enkele kruidencrackers bij. 

 

 

aspic garnaal.jpg

MOUSSE VAN GARNAAL OP EEN GEL VAN BISQUE EN MIERIKSWORTEL ***

50g noordzeegarnalen – 2 dl room – 1/2 limoen – mespuntje mierikswortelpasta – peper en zout – 3 dl bisque van garnalen – 4 blaadjes gelatine

Mix de garnalen met de limoen, de mierikswortelpasta en de room tot een dikke massa en kruid af met peper en zout. Zet minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven alvorens te gebruiken.
Week de gelatineblaadjes in koud water en los ze daarna op in de bisque(deze mag niet koken, maar moet wel erg warm zijn). Voeg ook de garnalen toe en kruid af met wat peper en zout. giet alles in en kom van max 2 cm dik en zet in de koeling(dit heeft minstens 3 u nodig om op te stijven)snij er een vormpje uit, schik hier de mousse op en daarnaast een heel dun lijntje wasabi( heel pikant dus niet overdrijven)

IMG_4503

BURGERTJE VAN PULLED CHICKEN MET APPEL EN SCHEUTEN**

1 kip – 4 appelen – azijn- 3 sjalotten – donkere suiker – peper en zout – cider – jamaicaanse peper – steranijs – look – 2 kruidnagels – scheuten – 500 g bloem – 6 g zout – 10 g suiker – 35 g gist – warm water – 1 ei

Snij de kip in 4 stukken. Leg ze in een bakblik en kruid met peper, zout, look, Jamaicaanse peper, steranijs en kruidnagel. Voeg de cider toe tot alles onderstaat en zet met aluminiumfolie in een oven van 100° . Dit met er zeker 4 uur instaan dus doe het op tijd.  Als de kip klaar is trek je alles in draadjes los.  giet de saus die in het bakblik zit in een pot en voeg de kip toe, en zet een tijdje op  de bedoeling is dat het vlees de saus opneemt. Voor de chutney stoof je de fijngesneden sjalot en de appel met een beetje suiker en als alles licht verkleurd is voeg je de azijn toe. ook een beetje kaneel kan geen kwaad. Als de chutney wat is afgekoeld kan je er granaatappel bijvoegen. voeg 500 g bloem, 6 g zout, 10 g suiker, het ei de gist en het water bijeen en kneed tot een mooi deeg. Bak in de oven op 200°.  Snij het broodje middendoor, schik de kip erop, met de chutney en de scheuten.

Schermafbeelding 2012-09-30 om 14.05.46

GLAASJE VAN RODE BIET GROENE ASPERGES EN KOFFIE **

1 rode biet – 1 bundel groene asperges – 300 ml room – 100 ml espresso – peper, zout –  snuifje chili

Kook de rode biet en pureer ze met 100 ml van de room. Kruid met peper, zout en chili. Blancheer de asperges kort, zodat ze nog knapperig zijn. Week de gelatine in ijskoud water. Breng de resterende 200 ml room samen met de espresso aan de kook. Laat de gelatineblaadjes er maar af, zonder lukt het blijkbaar ook perfect. Giet de bereiding in een slagroom- espuma spuit, laad 1 gaspatroon en leg twee uur koud. Vul een borrelglaasje: onderaan de mousse, vervolgens de asperges en spuit als laatste de espuma. Werk af met de asperges, een snuifje chilli en een klein beetje scheuten.