KOOKBOEKEN

Door de jaren heen heb ik een arsenaal aan kookboeken verzameld, en deze stel ik graag voor!

dali-les-diners-de-gala-taschen-3-638x483

Het was weer tijd voor een tripje naar Maastricht, en dat wil zeggen, dat ik me weer enkele kookboeken heb aangeschaft. En in een kookwinkel vond ik een kookboek van Dali!    De prenten zijn geweldig, de recepten zijn een klein beetje oud bollig, maar dit boek werd dan ook uitgebracht in 1973. Of ik er veel uit ga leren? Daar vrees ik voor, maar dat maakt dit boek daarom niet minder geweldig. de foto’s van Dali die in Parijs zit te dineren, maar ook de foto’s en de prenten laten veel en misschien ook weinig aan de verbeelding over. Een recept, en vooral de foto dat erbij hoort steekt me al een hele week de ogen uit… de oasis leek pie. En hoewel ik denk dat dit nooit gaat lukken ga ik binnenkort eens een poging doen. Het boek is niet goedkoop, maar ik heb er mij al mateloos mee geamuseerd, dus, als je niet vies bent van een beetje geld uit te geven, waarom niet 😉

 

IMG_2977.JPG

Le manuel du garçon boucher  – Arthur Le Caisne

le-manuel-du-garcon-boucher-couv

Ik vond deze parel in de Fnac hier in Luik. Het boek telt 240 bladzijden, en is voorzien van aquarel tekeningen in plaats van foto’s. Zoals de titel doet vermoeden gaat het boek over vlees. Het is eigenlijk meer een handleiding dan een kookboek aangezien er niet veel recepten in te vinden zijn. Wel krijg je een enorm gedetailleerde uiteenzetting over vlees. De verschillende rassen, de verschillende bereidingen, maar evengoed waar je op moet letten als je bijvoorbeeld een steak bakt, je kan het zo zot niet bedenken, het staat in dit boek. Ikzelf ben er heel gelukkig mee! Ik hoop dat ze het snel vertalen in het Nederlands, want ik vind dit boek echt geweldig om aan mijn vrienden die van vlees houden cadeau te geven. Conclusie AANRADER! Als je vegetarisch denk ik wel dat dit niets voor jou is.

 

kookboek

Als ik een tripje naar Maastricht maak, koop ik mezelf vaak een nieuw kookboek. Een kleine guilty pleasure zeg maar. Vorige maand was het ‘nordic by nature’. Een Een Engelstalig boek over de Deense keuken.   Er word gefocust op lokale en seizoensgebonden producten. Een 36 tal gerenommeerde Deense chefs stellen hun restaurant voor, hun visie en enkele gerechten. Het voorwoord word gegeven door Andrea Petrini, een zeer invloedrijke food recensent. Hij maakt een mooi punt over voorspelbaarheid, en hoe deze chefs verder gaan dan het verwachte. Hoe ze zoeken naar de ‘ inner viking’ weliswaar met een iets minder wrede kant. Gevolgd door Claus Meyer (food activist, professor, tv presentator en auteur van kookboeken) en Roland Rittman ( een leverancier van wilde bessen, kruiden en paddestoelen in de Scandinavische landen). Ook deze stukken zijn een zeer mooie inleiding en duiding voor de rest van het boek.  Er word gekookt met wat het land op dat moment bied, wat niet altijd evident is in de noordelijke landen. Wat ze ermee doen, met die ingrediënten is fantastisch. Het getuigd van een enorme vakkennis en kunnen. Het boek is duidelijk opgebouwd, en je krijgt uitzonderlijk mooie restauranttips. De recepten zijn overzichtelijk, en zeer inventief.

IMG_2232

Twee kleine minpuntjes voor de hobbykok. Niet alle ingrediënten zijn hier zo gemakkelijk te vinden, en ook de recepturen vragen af en toe ook wel om behoorlijk wat vaardigheden en professionele keukenbenodigdheden.