KOOKBOEKEN

Door de jaren heen heb ik een arsenaal aan kookboeken verzameld, en deze stel ik graag voor! Elke week passeert er een de revue.

kookboek

Als ik een tripje naar Maastricht maak, koop ik mezelf vaak een nieuw kookboek. Een kleine guilty pleasure zeg maar. Vorige maand was het ‘nordic by nature’. Een Een Engelstalig boek over de Deense keuken.   Er word gefocust op lokale en seizoensgebonden producten. Een 36 tal gerenommeerde Deense chefs stellen hun restaurant voor, hun visie en enkele gerechten. Het voorwoord word gegeven door Andrea Petrini, een zeer invloedrijke food recensent. Hij maakt een mooi punt over voorspelbaarheid, en hoe deze chefs verder gaan dan het verwachte. Hoe ze zoeken naar de ‘ inner viking’ weliswaar met een iets minder wrede kant. Gevolgd door Claus Meyer (food activist, professor, tv presentator en auteur van kookboeken) en Roland Rittman ( een leverancier van wilde bessen, kruiden en paddestoelen in de Scandinavische landen). Ook deze stukken zijn een zeer mooie inleiding en duiding voor de rest van het boek.  Er word gekookt met wat het land op dat moment bied, wat niet altijd evident is in de noordelijke landen. Wat ze ermee doen, met die ingredienten is fantastisch. Het getuigd van een enorme vakkennis en kunnen. Het boek is duidelijk opgebouwd, en je krijgt uitzonderlijk mooie restauranttips. De recepten zijn overzichtelijk, en zeer inventief.

IMG_2232

Twee kleine minpuntjes voor de hobbykok. Niet alle ingredienten zijn hier zo gemakkelijk te vinden, en ook de recepturen vragen af en toe ook wel om behoorlijk wat vaardigheden en professionele keukenbenodigdheden.