WALLONIE

Ik ruilde onlangs Antwerpen in voor Luik als thuisbasis. En met zo een ingrijpende beslissing is het uiteraard ook noodzakelijk om mijn nieuwe thuis te leren kennen. En hoe kan je dit beter  dan door te gaan eten een een glas (of meerdere glazen) te gaan drinken. Ik zoek voor jullie de beste adresjes, van snelle hap tot slowfood.

IMG_1733.JPG

LUIK

Libano snack, Place Theodore Gobert 4, 4020 Liege – https://libano-snack.business.site/

Een van de eerste restaurants die ik bezocht was met een klein beetje haast. Dus een snelle hap bij de lokale Libanese snackbar was dan ook perfect. Ondertussen komen we er zo vaak dat de 2 sympathieke uitbaters onze voornaam al kennen, we worden begroet met een kus en allerlei extra Libanese lekkernijen.  Bij Libano snack kan je kiezen tussen een schotel of een broodje. Ze hebben lekkere falafel maar persoonlijk vind ik de assiette Taouk het lekkerst. Ik pak altijd een schotel, zeker als je later nog een stapje in de wereld gaat zetten. Je krijgt 2 kippensaté’s die zeer goed gekruid zijn. Verder krijg je allerlei lekkere en huis bereide groenten. Fatouch,  houmous, moutabal lekker Libanees brood met een lekker pepersaus en een soort van aioli. Met andere woorden, je hebt voor 11 euro enorm goed gegeten!

IMG_4552

GELDENAKEN

aux petits oignons, Chaussee de Tirlemont 260, 1370 Jodoigne – https://www.auxpetitsoignons.be

Dit restaurant vonden we bij toeval, en ik moet eerlijk zeggen, wat een vondst. We zochten iets om te lunchen en kwamen in een overvol restaurant terecht. Wat meestal wel een goed teken is. Ze serveren elke weekdag een 3 gangen menu aan 35 euro. Het menu van de dag kon ons wel bekoren dus de keuze was snel gemaakt.

De hapjes, waren al een erg mooie start, waardoor de verwachtingen uiteraard groot werden. Als hapje kregen we een creme van ganzenlever met rabarber, een klein vis soepje en een stukje haring met bloemkool op 2 manieren. Deze laatste was een niet voor de hand liggende keuze, maar verassend lekker! Als eerste gerechtje was er de burrata met verschillende bereidingen van tomaat. Verfrissend, en correct bereid. Ook over de ingredienten kan veel gezegd worden. Kraakvers en erg mooie producten.met respect voor de locale boeren.Zo word er op de kaart vermeld met welke boeren ze samenwerken. 

IMG_4548 (1)

Als hoofdgerecht kregen we een stukje traag gegaard, met een zeer lekkere jus, erwtjes, bospaddestoelen en nootjes. Zeer mooie balans in de smaken, en ook een zeer correcte portie.

IMG_4549

Ook het dessert kon mij bekoren, en dat is iets wat zeer moeilijk is. Helaas was er een klein minpuntje: de bediening, hoe vlot de service ook verliep, het was jammer genoeg niet met de volle goesting. De wijnen aangepaste wijnen aan 20 euro per persoon waren zeer lekker, en ook hier werd niet te zuinig mee omgesprongen. Wij gaan er zeker nog eens langs.

 

Schermafbeelding 2019-01-14 om 11.01.16
foto’s van de website

LUIK

Andre, 106 rue Puits-en-Sock 4020 Liege – http://www.andre-charcuteries.be/

Een van de voordelen van naar Luik te verhuizen is dat er hier nog kleine ambachtelijke winkeltjes zijn, waar je ongelofelijk lekkere broodjes, charcuterie, kazen,…. kan halen. In antwerpen sterven deze dingen stilaan uit met de komst van de supermarkt en de ketens. Hier in Luik staan ze dan weer tot buiten aan te schuiven, ’s middags bij André. Andre is heel klein winkeltje in de puits-en-sock waar je voor 2 euro een pistolet kan kopen die belegd is met beenham die met de hand gesneden word. Ik haal er vaak 2 pistoletjes en ga dan een koffie drinken bij de Italiaan. Die hebben een terras waar je ‘ s morgens in de zon kan zitten. En zoals het hoort hebben ze hier geweldige cappuccino. Geen refil bekers, geen poespas en vooral geen starbucks!

 

IMG_2261

LUIK

Accatone – Boulevard Saucy 13 – 4020 Luik – https://accattonecaffe.be/fr

Enkele weken geleden ben ik op men eentje gaan lunchen. Ik was al enkele keren voorbij Accatone geweest, en het ziet er erg uitnodigend uit. Er hangen vaak nieuwe foto’s aan de muren, en het hoekpand heeft veel ramen waardoor er wel wat licht naar binnen valt. De vrouw is erg vriendelijk, en ik mag een tafeltje kiezen. Ze hebben een heel beperkte kaart, en elke week een suggestie. de prijzen zijn heel redelijk, zo betaal je tussen de 11 en de 15 euro voor een pasta, 8 euro voor een focaccia en de dessert liggen rond de 5 euro. Ik koos voor de suggestie van de week : pasta met bospaddestoelen en parmezaan. De pasta was erg lekker maar iets te ver gegaard, de saus met de paddestoelen was op zich ook heel smaakvol maar ik miste toch wel wat zout (maar ach er staat zout op tafel dus geen reden tot paniek). De portie was erg groot, ik kreeg het met moeite op.  Ik dronk er een glaasje suggestie wijn bij. deze was zeer correct aan 5 euro per glas.

 

 

IMG_2387 4

LUIK

 Maccheroni – 95 rue Féronstrée, Luik 4000, België – +32 4 223 63 00

Aangezien Accatone gesloten was, en we pas heel laat in de stad waren is  het niet evident, om nog ergens een plekje te vinden. We gingen langs bij la cuisine de Yannick, aangezien ik hier al erg veel goede reacties heb over gehoord. Helaas waren we te laat. Er werd ons meegedeeld dat de keuken al gesloten was. We zetten onze weg verder richting het centrum van de stad, ik wist nog wel een leuk Indisch restaurantje. Aangezien mijn tafelgenote niet echt fan is van de vele kruiden die in de Indische keuken worden gebruikt hielden we onze ogen geopend voor een ander restaurant dat eventueel op ons pad kwam. Zo kwamen we voorbij Maccheroni. Ik herinner me vaag dat een van de Luikse vrienden tijdens een avondje stappen vertelde dat het hier wel lekker was. We stapten binnen, en de man deelde ons mee dat we nog een gerecht konden eten, maar dat de keuken bijna sloot, dus dat een menu niet meer mogelijk was. Uitgehongerd als we waren vonden we dit meer dan goed genoeg. De kaart is beperkt, wat ik meestal een heel goed teken vind. We konden kiezen tussen enkele pasta’s en onze keuze viel op de cannelloni met ricotta. De ober die ons Nederlands hoorde spreken, vroeg ons in het Nederlands wat we graag willen drinken. Aangezien mijn tafelgenote een maand geen alcohol drinkt bestelden we een glas rode wijn en een Crodino.

De huiswijn heeft een heel aangename temperatuur en is zeer lekker voor een huiswijn (4 euro per glas). We krijgen als hapje een slaatje met cannellini boontjes, tomaat en basilicum, lekker! De cannelloni volgt redelijk snel. De 3 cannelloni’s zijn gevuld met andijvie, ricotta, rozijnen, er zit een roomsausje over en de cannelloni word gegratineerd met parmezaan en pijnboompitten. Het is een smaakvol gerecht, de room maakt het gerecht niet te zwaar, en de andijvie en rozijnen zijn verassend. We betalen 43 euro voor 2 gerechten, 2 glazen wijn en 2 Crodino’s. Hier komen we zeker nog eens terug.