WALLONIE

Ik ruilde onlangs Antwerpen in voor Luik als thuisbasis. En met zo een ingrijpende beslissing is het uiteraard ook noodzakelijk om deze stad te leren kennen. En hoe beter dan door te gaan eten een een glas (of meerdere glazen) te gaan drinken. Ik zoek voor jullie de beste adresjes, van snelle hap tot slowfood.

IMG_1733.JPG

LUIK

Libano snack, Place Theodore Gobert 4, 4020 Liege – https://libano-snack.business.site/

Een van de eerste restaurants die ik bezocht was met een klein beetje haast. Dus een snelle hap bij de lokale Libanese snackbar was dan ook perfect. Ondertussen komen we er zo vaak dat de 2 sympathieke uitbaters onze voornaam al kennen, we worden begroet met een kus en allerlei extra Libanese lekkernijen.  Bij Libano snack kan je kiezen tussen een schotel of een broodje. Ze hebben lekkere falafel maar persoonlijk vind ik de assiette Taouk het lekkerst. Ik pak altijd een schotel, zeker als je later nog een stapje in de wereld gaat zetten. Je krijgt 2 kippensaté’s die zeer goed gekruid zijn. Verder krijg je allerlei lekkere en huisbereide groenten. Fatouch,  houmous, moutabal lekker Libanees brood met een lekker pepersaus en een soort van aioli. Met andere woorden, je hebt voor 11 euro enorm goed gegeten!

IMG_4552

GELDENAKEN

aux petits oignons, Chaussee de Tirlemont 260, 1370 Jodoigne – https://www.auxpetitsoignons.be

Dit restaurant vonden we bij toeval, en ik moet eerlijk zeggen, wat een vondst. We zochten iets om te lunchen en kwamen in een overvol restaurant terecht. Wat meestal wel een goed teken is. Ze serveren elke weekdag een 3 gangen menu aan 35 euro. Het menu van de dag kon ons wel bekoren dus de keuze was snel gemaakt.

De hapjes, waren al een erg mooie start, waardoor de verwachtingen uiteraard groot werden. Als hapje kregen we een creme van ganzenlever met rabarber, een klein vis soepje en een stukje haring met bloemkool op 2 manieren. Deze laatste was een niet voor de hand liggende keuze, maar verassend lekker! Als eerste gerechtje was er de burrata met verschillende bereidingen van tomaat. Verfrissend, en correct bereid. Ook over de ingredienten kan veel gezegd worden. Kraakvers en erg mooie producten.

IMG_4548 (1)

Als hoofdgerecht kregen we een stukje traag gegaard, met een zeer lekkere jus, erwtjes, bospaddestoelen en nootjes. Zeer mooie balans in de smaken, en ook een zeer correcte portie.

IMG_4549

Ook het dessert kon mij bekoren, en dat is iets wat zeer moeilijk is. Helaas was er een klein minpuntje: de bediening, hoe vlot de service ook verliep, het was jammer genoeg niet met de volle goesting. De wijnen aangepaste wijnen aan 20 euro per persoon waren zeer lekker, en ook hier werd niet te zuinig mee omgesprongen. Wij gaan er zeker nog eens langs.

 

Schermafbeelding 2019-01-14 om 11.01.16
foto’s van de website

LUIK

Andre, 106 rue Puits-en-Sock 4020 Liege – http://www.andre-charcuteries.be/

Een van de voordelen van naar Luik te verhuizen is dat er hier nog kleine ambachtelijke winkeltjes zijn, waar je ongelofelijk lekkere broodjes, charcuterie, kazen,…. kan halen. In antwerpen sterven deze dingen stillaan uit met de komst van de supermarkt en de ketens. Hier in Luik staan ze dan weer tot buiten aan te schuiven, ’s middags bij André. Andre is heel klein winkeltje in de puits-en-sock waar ze voor 2 euro een pistolet kan kopen die belegd is met beenham die met de hand gesneden word. Ik haal er vaak 2 pistoletjes en ga dan een koffie drinken bij de Italiaan. Die hebben een terras waar je ‘ s morgens in de zon kan zitten. En zoals het hoort hebben ze hier geweldige cappuccino. Geen refil bekers, geen poespas en vooral geen starbucks!

 

IMG_2261

LUIK

Accatone – Boulevard Saucy 13 – 4020 Luik – https://accattonecaffe.be/fr

Enkele weken geleden ben ik op men eentje gaan lunchen. Ik was al enkele keren voorbij Accatone geweest, en het ziet er erg uitnodigend uit. Er hangen vaak nieuwe foto’s aan de muren, en het hoekpand heeft veel ramen waardoor er wel wat licht naar binnen valt. De vrouw is erg vriendelijk, en ik mag een tafeltje kiezen. Ze hebben een heel beperkte kaart, en elke week een suggestie. de prijzen zijn heel redelijk, zo betaal je tussen de 11 en de 15 euro voor een pasta, 8 euro voor een focaccia en de dessertjes liggen rond de 5 euro. Ik koos voor de suggestie van de week : pasta met bospaddestoelen en parmezaan. De pasta was erg lekker maar iets te ver gegaard, de saus met de paddestoelen was op zich ook heel smaakvol maar ik miste toch wel wat zout. De portie was erg groot, ik kreeg het met moeite op.  Ik dronk er een glaasje suggestie wijn bij, deze was erg lekkere wijn aan 5 euro per glas. Deze week ga ik nog eens lunchen met mijn mama, die op citytrip komt, hierna vul ik deze recensie verder aan.