NEDERLAND

AMSTERDAM

Vuurtoreneiland 1 – 1026CG Durgerdam – http://vuurtoreneiland.nl/

Vorig jaar werd ik door mijn ouders uitgenodigd op het Vuurtoreneiland in Amsterdam. Mijn mama was er al zo lang over bezig dat het bij mij wel enkele verwachtingen schepte. En verwachtingen, dat is vaak gevaarlijk….
We kwamen in Amsterdam aan en werden aan boord verwelkomt van een kleine boot. Want hoe kan het ook anders, om op een eiland droog aan te komen pak je best de boot. Het onthaal was hartelijk

IMG_4041

De lekkere cider werd genereus uitgeschonken. Onderweg naar het eiland kan je genieten van een mooi uitzicht! 

IMG_4044.jpg

Eenmaal aangekomen op het eiland, kan je eerst een wandeling doen, en het eiland ontdekken.Deze sloegen we over  Zo werden we in het fort verwelkomt. Het industriele karakter van het gebouw word afgezwakt  door een mooie aankleding van gezellige zetels, een houtkachel mooie tafels ,… Zo krijgt ‘de zaal’ een heel warme sfeer..

IMG_4048.JPG

Het menu ligt al klaar op tafel, waardoor je nieuwsgierigheid toch een beetje word aangescherpt.  Het merg hapje is een gewaagde keuze, aangezien merg duidelijk niet voor iedereen is weggelegd.  Het voorgerecht, was uitermate lekker.

IMG_4050.JPG

 

 

De Kraaikop  (oud Nederlands kuifhoender ras) was langzaam gegaard, en met erg veel zorg bereid. Het was voor mij een van de beste gevogelte bereidingen die ik in de afgelopen jaren heb gegeten. De smaken waren goed gebalanceerd en ook de wulk kwam volledig tot zijn recht.

IMG_4051.jpg

Het hoofdgerecht kon niet iedereen bekoren, aangezien er een hele aanwezige vissmaak was. De gort was erg lekker gekruid, de snijbiet en de saus waren ook heel erg smaakvol, en het krokante vel van de vis gaf het gerecht textuur gewijs een mooi tegengewicht. Helaas was inderdaad de smaak van de vis iets te overheersend.

Als dessert kregen we een soort berlijnse bol met kweepeer en creme van hibiscus. Ik had eigenlijk echt geen zin in dessert, maar ach. Ik ga eerlijk zijn, en dat heb ik ook tegen de ober verteld, dit was geniaal. Zelf eet ik nooit uit mezelf dessert, laat staan iets zoet, maar dit dessert, wauw. Ik moet blijkbaar zo enthousiast zijn geweest dat de ober mij, en alleen mij ( de rest van de tafel was zeer jaloers) nog een tweede dessert.  Helaas heb ik geen foto van het dessert aangezien het te snel op was….

IMG_4049

De bijpassende wijnen waren allemaal van Franse oorsprong, en pasten erg goed bij de gerechten. Ook hier werd er gul geschonken. Na het dessert werd er ons verzocht terug naar de boot te gaan. De weg was weinig, maar zeer mooi verlicht met kaarsen en lantaarns. Op de bood aangekomen kregen we nog een zeer lekker kaasplankje, koffie, thee en versnaperingen, wederom allemaal zeer verzorgd en ruime porties. Ik had niet zoveel zin in koffie en koos voor enkele glazen wijn. Uiteraard had ik hier graag een extra voor betaald, maar dat bleek niet nodig.

Voor deze geweldige ervaring betaalden we 90 euro per persoon, momenteel is het opgeslagen naar 100 euro, maar dan nog is het dit meer dan waard!

AMSTERDAM

Apostrof – Planciusstraat 49 – 1013 ME Amsterdam – Nederland – http://www.apostrofamsterdam.nl/

Toen ik op citytrip naar Amsterdam ging met een vriendin, hadden we niet echt veel voorbereidend opzoekingswerk gedaan. Ons hotel was gelegen in een wijk die we niet echt kenden. Zowel mijn reisgenote als ik vonden dat wel spannend en leuk.  Op een gegeven moment wandelden we op weg naar een tapasrestaurant voorbij een heel schattig restaurantje, waar een krijtbord met suggesties op de stoep stond, de tafels waren gedekt, en het terras baadde in de zon. Om een of andere reden zag het er zo aanlokkelijk uit dat ik de weg ernaartoe heb onthouden. De dag erna zouden we naar huis vertrekken in de late middag, dus konden we nog gaan lunchen bij Apostrof. We zetten ons neer op  het terras en de kok zelf kwam buiten. Een heel aangename man, met heel veel liefde voor het vak. Hij legde ons met veel plezier het concept uit. Er staan een 12 tal gerechten op het suggestie bord, en daartussen kan je kiezen. Je hebt 3 formules :
3 gangen 35 euro – 4 gangen 43 euro – 5 gangen 50 euro – 6 gangen 56 euro. Wij kiezen voor 3 gangen en een flesje witte wijn.

IMG_4444

Als eerste gerecht verschijnt er een bisque van kreeft, met venkel, aardappel en kerstomaat. Deze soep is verrukkelijk, en vooral de tomaatjes maar ook de volle smaak van de bisque laten een indruk na. De toon is gezet. De kerstomaatjes zijn ontvelt, en werden lichtjes geblancheerd in het geheel, waardoor ze gigantisch veel smaak hebben, en openspringen in je mond.

IMG_4442

We kregen een stukje perfect rose gebakken stukje eend, en een taartje van confit en linzen. Het sausje was perfect met de paddestoelen, en hoewel ik sceptisch stond tegenover de rode biet, gaf dit de juiste aardse smaken om dit gerechtje perfect in balans te krijgen. Ook dit was een voltreffer.

IMG_4443

Als derde gerechtje namen we een stukje ribstuk, met schelpjes, raapstelen en tomaat. Het vlees was perfect gegaard, mals en krokant tegelijk. De kokkels waren ook perfect gegaard en de jus was voortreffelijk. Ook de groenten waren zeer vakkundig klaargemaakt. Als de porties niet zo groot waren had ik graag nog een bordje extra besteld! Prijs kwaliteit was dit een topper!

 

IMG_4376

YRSEKE

Oesterij – Havendijk 12 – 4401 NS Yerseke – Nederland – +31 113 760 400 – http://www.oesterij.nl/

De oesterij is al enkele jaren een vaste plek om met de familie te bezoeken. Zoals de naam al doet vermoeden zijn ze hier gespecialiseerd in oesters. Enkele keren per jaar hebben wij enorm veel zin in oesters, en Yrseke is relatief dicht bij Antwerpen. Vorige keer bestelden we een schotel fruits de mer, en we waren echt in de wolken. Voor 49,50 euro krijg je een hele mooie schotel met oesters, een halve kreeft, kokkels, wulken, garnalen, mosseltjes, langoestines, … een lekker slaatje met lamsoor, sausjes en brood. Maar je kan er evengoed een glaasje wijn bestellen met enkele oesters, je kan kiezen tussen 3 soorten. In de winter is de kreeftensoep dan weer een voltreffer als je net een wandeling in de koude maakt.

 

IMG_1988

MAASTRICHT

Cafe zondag  –  Wijckerbrugstraat  –  42 Maastricht   – 043 321 93 00 – http://www.cafezondag.nl/

Ik kom tegenwoordig wel eens in Maastricht, en binnenkort  ga ik er ook werken, dus zoek ik momenteel enkele leuke adresjes. Zondag is er zo een.  Schuin tegenover een van de betere Italianen die ik dit jaar bezocht, vindt je een gezellig eetcafé. Ik was er al eens op een morgen en had een kleine honger, ik at er een eitje, gerookte zalm en een sinaasappelsapje voor 4,9 euro. Vorige week was ik in Maastricht voor een sollicitatie, en uiteraard wou ik mezelf belonen met een lekkere lunch. Mijn favoriete Italiaan was gesloten, dus ben ik maar naar cafe zondag gegaan. Ik at er een broodje gegratineerde Manchego (Spaanse schapenkaas) met verse bladspinazie, gepofte knoflook en zongedroogde tomaatjes. Het broodje was open belegd, en er zat lekker veel Manchego op die gegratineerd was, ook de tomaatjes en de spinazie waren warm, en erg goed op smaak gebracht. Er was ook een klein slaatje bij, ook dit was lekker en knapperig. voor 8,10 euro had ik perfect geluncht. Blijkbaar zijner ’s avonds wel eens leuke feestjes, dat gaan we binnenkort zeker ook een keertje uitproberen.