SOEP

Kookboek klein-214

BISQUE VAN GARNALEN   **

400 g ongepelde garnalen – 2 uien – tijm – look – sambal ( of chili) – tomatenconcentraat – witte wijn

Pel de garnalen. Hou de schalen apart en bak deze in een beetje boter voeg de ui, de look toe en de tomaten. laat even aanstoven, en blus met witte wijn. voeg water toe en laat een tijdje sudderen. Voeg de chilli toe, en de tomatenconcentraat. Haal de soep door een vergiet. maak in een nadere pot een roux klaar door boter of olie met bloem te mengen   ( op een heel laag vuurtje). Voeg daarna gelijkelijk de soep toe om deze te binden.

 

Kookboek klein-119

SOEP VAN BOTERRAAPJES MET LIMOEN, EN GEDROOGDE HAM  *

1 bot boterrapen – 1 teen look – 2 sjalotten – 1 limoen – 4 schellen italiaanse ham – peper en zout – 1 dl room – verse salie – kippenbouillon

Snij de sjalot en de boterrapen en bak deze in een beetje boter kort aan, voeg de salie en de bouillon toe samen met de look.Laat alles goed koken, en mix tot een smuiger soep. voeg dan het sap van een limoen toe. Klop de room en het sap van de andere limoen tot een mooie slagroom die je afkruidt met peper en zout. Leg de schellen ham in de oven en laat deze krokant worden op 100 °. Je kan dresseren met wat je nog in huis hebt, gepofte quinoa, geroosterde sesamzaadjes, overschot van romanesco, zeste van citroen en peterselie,….

 

IMG_3104

KNOLSELDERIJSOEP MET STILTON, ZEEKRAAL EN GEBAKKEN UITJES *

1 knolselder – 3 sjalot – thijm – peper en zout – 1 stukje stilton – 1 preiwit – zeekraal – gebakken uitjes – 1 dl room – bouillon ( ik gebruik kip) – 1/2 glas witte wijn

snij de sjalot, knolselder en het wit van de prei in grove stukken en stoof in een beetje olijfolie, voeg de thijm toe en blus met een klein beetje witte wijn en bouillon. Laat rustig koken. Blancheer de zeekraal heel even, en laat schrikken onder koud water zo blijft de zeekraal beetgaar en mooi groen.  voeg na ongeveer een half uur de room en de stilton toe en laat nog 10 minutjes doorkoken. Mix de soep goed, en kruid af met peper en zout naar smaak. Garneer met de gebakken uitjes en de zeekraal.

 

Kookboek klein-29

GEROOKTE TOMATENSOEP MET OVENTOMAATJES*

1 kg zomertomaten – 1 wortel – 3 uitjes – 3 tenen look – mespunt gerookte paprika – 1 bussel oregano – 1 doosje verschillende gekleurde kerstomaatjes – olijfolie – 1 el balsamico – bouillon – 1 tl sesamolie – 1el donkerbruine suiker – peper en grof zout

Snij de tomaten, ui en wortel in grove stukken, en stoof in olijfolie en sesamolie. Blus met de bouillon en voeg 1/2 van de oregano, de balsamico en de gerookte paprika toe. Kruid af met peper en zout . Halveer ondertussen de kerstomaatjes en leg ze naast een op een ovenschotel. Besprenkel met 1 teentje geperste look, olijfolie, de bruine suiker, peper en grof zout. Zet in de oven op 100 ° voor ongeveer 40 min. Mix de soep of haal deze door een zeef of passe vite ( zo worden de velletjes gefilterd) en zet deze daarna nog even op het vuur, voeg de rest van de geperste look toe. Serveer met de kerstomaatjes erbovenop.     

 

IMG_3404

ERWTENSOEP MET EEN MOUSSE VAN HAM EN EEN GEROOKT VLEESRIBBETJE   **

1 zak diepvrieserwten – 3 sjalotjes – bouillon –  peper en zout – 150 g gekookte ham – 2 vleesribben – room

Stoof de sjalot en voeg de erwten erbij, en de bouillon. Laat kort blancheren en mix. Kook niet te lang als je een frisse groene kleur wil hebben voor de soep. Passeer door een passe-vite om de pellen eruit te zeven. Kruid af met peper en zout. Maak en mousse van de ham door deze te mixen met wat room peper en zout. De ribben kan je best al van tevoren garen en daarna in de rookoven even laten verder garen. Het moet van het bot vallen, dan is het perfect. ( Best in de oven voor ongeveer 2 uurtjes). Ik gebruik een beetje room om het af te werken, maar dit hoeft zeker niet.

 

11846501_10206017731095879_856338439875875259_n

SOEP VAN ASPERGE MET LAMSOOR EN KOKKELS  **

1kg asperges AA klasse – 250 g lamsoor – kippenbouillon – peper en zout – room – roux – witte wijn – 3 tenen look – Platte peterselie – 2 sjalotjes – 1 zakje scheermessen

Schil de asperges en kook de schillen met een beetje kippenbouillon. Voeg wat room toe en laat verder inkoken. Haal de schellen eruit na een half uurtje ongeveer en voeg de asperges die je in schuine stukjes hebt gesneden toe. Als deze gaar zijn haal je ze uit de soep, en dik je de soep zelf in met een blanke roux. Voeg de stukjes terug toe en voeg ook het kookvocht van de schelpdieren toe. Was de schelpdieren erg goed. Stoof een sjalotje en de geplette look in boter, met de versnipperde peterselie. Voeg de schelpen toe, kruid met peper en zout en blus met de witte wijn. Zet het deksel erop.Stoof het lamsoor in een beetje goede boter, kruid met peper en zout en voeg het sap van een halve citroen toe.

 

IMG_1427

ZOMERS KOUD PIKANT TOMATENSOEPJE MET EEN SLAATJE VAN ZOMERPSOTELEIN EN BASILICUM *

 1 kg zomertomaten – 2 tenen look – chilli pepertjes 2 – baslicum ( verschillende soorten ) – 4 dl koude kippenbouillon – goede olijfolie – peper en zout – zomerpostelein – 1 mespuntje paprikapoeder – 1 tl korianderzaad – enkele ijsblokjes

Mix de tomaten met de tenen look, de fijngesneden chilli, 1/2 van de groene basilicum, de kippenbouillon goed tot een mooie soep, voeg de ijsblokjes toe en laat deze smelten. zeef eventueel om velletjes van de tomaten te verwijderen. Kruid af met peper en zout. trek de blaadjes van de stelen bij de postelein en de basilicum, meng in een slakommetje met wat olijfolie waar een beetje look inzit, peper en zout en korianderzaad en voeg toe aan de soep.